Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor de bevruchting en op die manier ook voor de voortplanting van veel bloemen, planten, bomen, …
Ze verspreiden nieuw leven en zorgen ervoor dat dit ieder jaar weer door kan gaan. Bijen worden al een aantal jaar getroffen door de “Bijensterfte” en de bestuivers van de natuur en onze voedselproductie komen in de problemen.
BeeCare wil ervoor zorgen dat de bijen in Amsterdam op lange termijn meer kans op overleven hebben door ze naast de traditionele imkermethode ook op een zo natuurlijk mogelijke manier te houden. Er zijn internationale voorbeelden waarbij de bijen in de stad beter overleven dan op het platteland dus dit is de uitgelezen plaats om de bijen terug dichter naar de natuurlijke selectie te brengen zodat ze op lange termijn beter kunnen omgaan met de verschillende factoren uit hun omgeving.
Beecare probeert op verschillende plaatsen in Westerpark bijenkorven te plaatsen op plekken waar de bijen in optimale omstandigheden kunnen overleven. Een van die plekken is het GWL-terrein. Daar is veel groen en zijn van voorjaar tot najaar bloeiende planten. De honingbij heeft een range van een paar kilometer en kan dus ook ‘grazen’ in het Westerpark.
De gedachte is om op een rustige plek op een dak op het GWL-terrein twee korven met honingbijen te plaatsen.
Bijen steken in principe niet, alleen als ze (of het nest) worden aangevallen. Een bij die steekt overleeft dat niet.
Lees hier over de plannen van BeeCare