Handige tips voor als je een zwerm vindt
- Het kan even duren voor de wolk bijen die in de lucht vliegt ergens gaat hangen. Als je een zwerm ziet bel meteen de imker en probeer dan te kijken waar de bijen zich in een bal aan een tak, dakgoot of dergelijke gaat hangen.
- Als de bijen zijn neergestreken, geef dan even aan hoe hoog ze zich bevinden. Als je een zwerm zag vliegen, geef dan even aan welke kant ze uitvlogen.
- Hou een beetje afstand en laat de bijen met rust, dan is er niets te vrezen. Op het moment dat bijen zwermen hebben ze namelijk een volle honingmaag en vooral bezig met hun eigen koningin, waardoor ze helemaal niet snel steken.
- Sla of blaas niet naar bijen, daar houden ze niet van.
- Als je gestoken wordt, verwijder de angel dan zo snel mogelijk, en koel de steek met koud water of ijs indien nodig.
- Pas als men onwel wordt of ademhalingsproblemen krijgt is het noodzakelijk naar het ziekenhuis te gaan maar rijd in dat geval nooit zelf.
- De bijen verliezen zelf het leven als ze steken dus zullen dit niet zo snel doen, kijk vooral uit dat je er niet op stapt.
Handige tips voor de imker
- Als je een zwerm vindt, bindt een lint om de boom of struik. Zodat weten andere imkers dat de zwerm al gevonden is door een imkers.
- Voordat je de zwerm gaat vangen: haal je handen door een lavendelstruik voor een goede geur. Geen alcohol, geen parfum e.d., geen zweetlucht.
Zwerm de kast in laten lopen
- Je kunt de zwerm zelf de kast in laten lopen via een ‘trapje’.
Voorzwerm
- Moerdoppen: die vind je op het raam tussen het werksterbroed en het darrenbroed. Of helemaal onderaan.
- Zodra daar een koningin in wordt gelegd in een cel en die cel wordt afgesloten, dan weet de oude koningin dat ze kan vertrekken, want ze weet dat 7 dagen later er een nieuwe koningin is.
- Dus de ‘voorzwerm’ is met de oude koningin.
Nazwerm
- Dan worden nog meer moerdoppen gemaakt, tot wel 10 of 20 in totaal. De werksters gaan na 7 dagen het dekseltje eraf bijten, waarna de jonge koningin eruit komt.
- De jonge koningin die er als eerste uit komt, gaat een ‘tuut’ geluid maken.
- Dan weten de andere koninginnen dat ze niet de eerste zijn, die gaan ook ‘tuut’ geluid maken, maar die zitten nog in een moerdop, dus dat klinkt als ‘kwaken’.
- De eerste jonge koningin kan dan besluiten te vertrekken, dat is de ‘nazwerm’.
- Dat kan meerdere keren voorkomen, zodat het volk telkens splitst.
- Zodra een jonge koningin veel bijen weet te binden, kan ze de besluiten te blijven. Dan maken de werksters in haar opdracht de moerdoppen open, waarna de jonge koningin haar ‘zussen’ doodsteekt.
Verschillen tussen voorzwerm en nazwerm
- De koningin die de kast verlaat, vliegt weg op de zonrichting. De voorzwerm gaat wat eerder op de dag weg dan de nazwerm, dus op die manier gaan ze niet in dezelfde richting weg. De nazwerm vliegt ook wat verder.
- Bij de voorzwerm is de vertrokken oude koningin bevrucht. De achterblijvende jonge koningin is onbevrucht, dus zij moet nog naar een darrenzwerm toe om de bruidsvlucht doen. Bij de nazwerm is de jonge koningin onbevrucht, dus ook zij moet nog bruidsvlucht te doen.
- De voorzwerm bestaat uit de oude koningin met haar dochter. Die band is sterk. De nazwerm bestaat uit de nieuwe koningin met haar zussen. Die band is minder sterk.